جستجو در تأليفات معظم له
 

قرآن، حديث، دعا
زندگينامه
کتابخانه
احكام و فتاوا
دروس
معرفى و اخبار دفاتر
ديدارها و ملاقات ها
پيامها
فعاليتهاى فرهنگى
کتابخانه تخصصى فقهى
نگارخانه
اخبار
مناسبتها
صفحه ويژه
تاريخ نگار جمادي الثاني « مناسبتها « صفحه اصلى  

3 جمادى الثانى

شهادت حضرت زهرا به روايت 95 روز و آغاز ايام فاطميه ى دوم (11 ق)
حضرت زهرا(عليها السلام) از كودكى تحت راهنمايى هاى پدرش، پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) با معارف عالى الهى آشنا شد. ايشان از جمله خواص درگاه خداوند بود كه از سرچشمه ى علوم الهى بهره ى فراوانى داشت. حضرت زهرا(عليها السلام) دختر رسالت، همسر ولايت و مادر امامت مى باشد و او حلقه ى اتصال نبوت و امامت است. فاطمه ى زهرا(عليها السلام) در سراسر زندگى خود، سخاوت، ايثار گذشت، صبر، قناعت، عبادت پروردگار و كمك به زيردستان را به زيباترين شكل ممكن جلوه گر ساخت و انسان هاى بزرگ و تاريخ سازى همچون امام حسن(عليه السلام) و امام حسين(عليه السلام) در دامان او پرورش يافتند. سوم جمادى الثانى به روايتى سالروز شهادت حضرت صديقه ى طاهره، فاطمه زهرا(عليها السلام) مى باشد. آن بانو، پس از پدر بزرگوار خويش، اولين شخص از خاندان بنى هاشم است كه به آن حضرت ملحق شده است. حضرت زهرا(عليها السلام) در هنگام شهادت هجده سال سن و چهار فرزند به نام هاى امام حسن امام حسين، و حضرت زينب(عليها السلام) و ام كلثوم(عليها السلام) داشت.

8 جمادى الثانى

ارتحال عالم جليل القدر "شرف الدين عاملى" (1377 ق)
سيد عبدالحسين شرف الدين عاملى در سال 1290 ق در كاظمين ديده به جهان گشود سال هاى ابتدايى حيات خويش را در كنار پدر به فراگيرى ادبيات عرب، صرف، نحو، لغت، معانى و... گذراند. آيات عظام شيخ الشريعه ى اصفهانى، آخوند خراسانى، سيد محمد كاظم يزدى از جمله اساتيد ايشان بودند و مورد تاييد آن ها قرار گرفت. شرف الدين در سال 1322 ق راهى جبل عامل لبنان گرديد و به ارشاد مردم و تدريس همت گماشت. وى در سال 1330 ق علما و رهبران جبل عامل را به قيام عليه فرانسويان فراخواند و فتواى جهاد صادر كرد. بدن پاك ايشان با تجليل فراوان در كنار استادش، سيد محمد كاظم يزدى، در صحن مطهر امير المؤمنين(عليه السلام) دفن گرديد مهم ترين كتاب شرف الدين "المراجعات" در كلام و عقايد نام دارد.

13 جمادى الثانى

وفات "ام البنين" همسر امام على(عليه السلام) و مادر گرامى حضرت ابا الفضل العباس(عليه السلام) (46 ق)
حضرت امام على(عليه السلام) ساليانى پس از حضرت زهرا(عليها السلام) به سفارش برادر خود عقيل كه از علماى نسب شناس بود و خاندان هاى عرب را به خوبى مى شناخت، با فاطمه ى كلابيه ازدواج كرد. اين بانوى بزرگوار از امام على(عليه السلام) چهار پسر به نام هاى عباس، جعفر، عبدالله و عثمان آورد و به ام البنين يعنى مادر پسران معروف گرديد. هر چهار پسر ام البنين در واقعه ى خونين كربلا به شهادت رسيدند و او در برابر اين مصيبت صبر نمود. وى پس از اطلاع از حادثه ى عاشورا، عبيدالله فرزند پسرش عباس را همراه خود به قبرستان بقيع مى برد و اشعارى در رثاى فرزندانش مى سرود مردم مدينه نيز جهت شنيدن ندبه ى اين بانوى بزرگوار در آن محل جمع مى شدند و مى گريستند. ام البنين سه سال پس از عاشوراى سال 61 ق در مدينه در گذشت و در همان شهر به خاك سپرده شد.

13 جمادى الثانى

رحلت جعفر بن حسن معروف به محقق حلى دانشمند و عالم بزرگ شيعى (676 ق)
جعفر بن حسن مشهور به محقق حلى در سال 602 ق در شهر حله در عراق به دنيا آمد. پس از كسب مقدمات، در حلقه ى درس اساتيد زمان حاضر شد و پس از ساليانى، عالمى بزرگ و استادى توانا گشت. علامه حلى، ابن داود حلى، سيد بن طاووس و... از زمره ى شاگردان وى مى باشند. پس از حمله ى مغول، حوزه ى بزرگ بغداد ويران گشت و تلاش محقق حلى در رونق حوزه ى حله بسيار مؤثر و چشمگير بود. محقق حلى در نوشتن آثار علمى يد طولايى داشت و كتب جاودانه اى را تقديم حوزه ى دين و علم نموده است از جمله ى اين آثار، كتاب ارزشمند شرايع الاسلام مى باشد كه يكى از كتب مهم فقه استدلالى است. محقق حلى سر انجام پس از عمرى پر بار در، 74 سالگى در حله به سوى معبود شتافت و در همان جا به خاك سپرده شد. آرامگاه وى زيارتگاه حق جويان و دوستداران علم و حقيقت است.

14 جمادى الثانى

رحلت فقيه بزگوار ميرزا "حبيب الله رشتى" مرجع بزرگ و عالم عالى قدر شيعه (1312 ق)
ميرزا حبيب الله رشتى فرزند ميرزا محمد على خان در سال 1234 قمرى در يكى از روستاهاى گيلان در شمال ايران به دنيا آمد. وى مقدمات علوم را در زادگاه خود نزد اساتيد خصوصى فرا گرفت در 18 سالگى براى تكميل معلومات خود به قزوين عزيمت كرد و در 25 سالگى اجازه اجتهاد گرفت و سپس رهسپار نجف اشرف گرديد و از محضر صاحب جواهر و شيخ انصارى بهره هاى فراوان گرفت. پس از درگذشت شيخ انصارى، بهترين درس حوزه علميه، درس ايشان بود و بنا به گفته شيخ آقا بزرگ تهرانى، او در نهايت ورع و تقوا بود و بعد از سيد حسين كوه كمره اى تدريس و بحث در نجف به او منتهى گشت. آثارش عبارتند از: بدايع الإصول الاجازه، مساله ى غصب الامامه، تقليد علم، بدايع الافكار در اصول فقه و... ميرزاى رشتى سر انجام در 22 آذر 1273 ش در 78 سالگى در نجف اشرف رحلت كرد و در آن شهر به خاك سپرده شد.

15 جمادى الثانى

وقوع جنگ جمل بين امام على(عليه السلام) و سپاه ناكثين(36 ق)
مدت كوتاهى پس از به خلافت رسيدن امام على(عليه السلام) و بيعت مردم با آن حضرت، طلحه و زبير از ياران قديمى پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله) كه به دست آوردن سهمى از حكومت ناكام مانده بودند، بيعت خود را شكستند و به سوى مكه رهسپار شدند. آنان در مكه با عايشه همسر رسول خدا(صلى الله عليه وآله) ملاقات كرده و با همدستى يكديگر، مردم را به خونخواهى عثمان عليه امام على(عليه السلام) فرا خواندند. از آن طرف، چون امام از ماجرا آگاه شد، تجهيز قوا فرمود و در صدد دفع فتنه ى ناكثين بر آمد. چون پيروان طلحه و زبير شهر بصره را تصرف كرده و عليه امام شوريدند، سپاه حضرت نيز در مقابل آنان قرار گرفت. امير المؤمنين قبل از آغاز جنگ به ميان هر دو صف لشكر آمد و به نصيحت عايشه و طلحه و زبير پرداخت و عايشه را به خاطر بيرون آمدن از حريم حرم و طلحه و زبير را بر شكستن بيعت ملامت فرمود، امام چون ديد كه صلح امكان پذير نيست. با آنان اتمام حجت كرد و از آن پس، آتش جنگ شعله ور گشت، سر انجام پس از كشته شدن طلحه و زبير و شانزده هزار نفر از ناكثين و شهادت بيش از هزار ياور على(عليه السلام)، اين جنگ با پيروزى امام پايان پذيرفت، اين جنگ به دليل سوار بودن عايشه بر شتر نر، به جمل شهرت يافت.

15 جمادى الثانى

رحلت محقق كبير "فخر المحققين محمد بن حسن حلى" (771 ق)
فخر المحققين محمد بن حسن حلى در سال 682 ق در شهر حله ى عراق به دنيا آمد. علوم متداول عصر از قبيل فلسفه، كلام، منطق، فقه، اصول و حديث و... را نزد پدرش، علامه حلى، فرا گرفت و پيش از آن كه به سن بلوغ برسد در انواع علوم ورزيده شد به طورى كه مى گويند در شانزده سالگى مجتهد مسلم بوده است. فخر المحققين تمام رشته هاى علوم و فنون را در خدمت پدر علامه اش تكميل نمود و جز وى استادى نديده است. شهيد اول، شيخ احمد بحرانى و سيد تاج الدين اين معيه و شيخ ظهير الدين (فرزندش) از شاگردان مشهور او بوده اند. تاليفات فخر المحققين، مانند "شرح مبادى الاصول" "شرح تهذيب الاصول" و "المسايل الحيدريه" از بهترين كتب شيعه محسوب مى شود. اين عالم ربانى سر انجام در 89 سالگى به ديدار محبوب شتافت و در نجف اشرف به خاك سپرده شد.

17 جمادى الثانى

رحلت خاتم المحدثين "حاج ميرزا حسين نورى" صاحب مستدرك الوسايل (1320 ق)
ميرزا حسين بن محمد تقى بن محمد على نورى مازندرانى معروف به ميرزا حسين نورى در سال 1254 ق در شهرستان نور مازندران به دنيا آمد. ميرزاى نورى، فقيه امامى، محدث، مفسر و شاعر، نزد شيخ العراقين عبدالحسين تهرانى، شيخ مرتضى انصارى، حاج ملا على كنى، ميرزا محمد حسن شيرازى و سيد مهدى قزوينى تلمذ نمود ميرزا حسين نورى همچنين از استادان شيخ آقا بزرگ تهرانى، حاج شيخ عباس قمى، محمد حسين كاشف الغطاء و سيد شرف الدين عاملى در حديث نيز بوده است. ميرزاى نورى در ترويج اصول مذهب جعفرى و نشر آثار ائمه اطهار(عليهم السلام) كوشش بسيار كرد همچنين اين عالم فاضل در عبادت پرهيزگارى، تقوى و كمالات نفسانى، انسانى نمونه بود، از آثار وى مستدرك الوسايل در فقه (در 3 جلد رحلى است كه اخيراً در 27 جلد به چاپ رسيده) است كه به جهت تاليف اين كتاب به ايشان صاحب مستدرك الوسايل، مى گويند معالم اللصبر، جنة الماوى و نفس الرحمن فى فضائل سلمان، نيز از اوست. ميرزاى نورى داراى كتابخانه ى جامع و معتبرى بود كه در ايران و عراق عرب نظير آن در كميت و كيفيت يافت نمى شد. ايشان پدر همسر شهيد شيخ فضل الله نورى، عالم مبارز و آگاه دوران مشروطه بود و بسيارى از كتب نفيس ميرزا حسين، نزد فرزندان شيخ فضل الله نورى، ماند; بعدها مقدارى از اين كتاب ها، توسط آيت الله بروجردى خريدارى و به كتابخانه ى معظم له در نجف اشرف منتقل شد ميرزا حسين نورى سر انجام در 17 يا 27 جمادى الثانى سال 1320 ق در 66 سالگى بدرود حيات گفت و در نجف اشرف مدفون گشت.

18 جمادى الثانى

شهادت مظلومانه ى علامه ى مجاهد "قاضى نور الله شوشترى" عالم و مؤلف (1019 ق)
قاضى نور الله بن سيد شرف الدين شوشترى، رجالى فقيه، اصولى، محدث، شاعر و عالم بزرگ عهد صفوى بود، در سال 956 ق در شوشتر به دنيا آمد. دروس آغازين را نزد پدر دانشمندش فرا گرفت و در سال 979 راهى مشهد مقدس شد، سيد نور الله در مشهد به درس اساتيد بزرگ راه يافت و از بزرگان شهر اجازه ى روايت گرفت. او در سال 993 روانه ى هند شد و پس از ساليانى منصب قضاوت را عهده دار گشت. اين انديشمند مسلمان در هند مذهب خود را اظهار نمى داشت و تقيه مى كرد تا اين كه علماى دربار هند از نفوذ او هراسان شده و در صدد فتنه وبرانگيختن شاه عليه قاضى بر آمدند. سر انجام با توطئه چينى، به كتاب مجالس المؤمنين وى دست يافته و او رابه جرم شيعه بودن، مستحق اجراى حد دانستند. حدود 65 سال عمر داشت در زير شلاق حسودان به شهادت رسيد. تصنيفات اين بزرگ مرد عرصه ى سياست و نگارش تا 140 كتاب ذكر كرده اند كه احقاق الحق، مجالس المؤمنين، تفسير القرآن، تحفة العقول و ده ها اثر ديگر از اوست. مزار قاضى شوشترى در آگره ى هندوستان، زيارتگاه مسلمانان بسيارى در دل شبه قاره ى هند است.

18 جمادى الثانى

ارتحال استاد المتأخرين شيخ "مرتضى انصارى" فقيه و مرجع اعلى در نجف (1281 ق)
شيخ مرتضى انصارى شوشترى دزفولى، يكى از نامورترين و پر آوازه ترين مراجع عالى قدر تقليد در سده هاى اخير و يكى از محقق ترين چهره هاى علمى و فقهى قرون متأخر به شمار مى رود، شيخ مرتضى انصارى در روز عيد غدير 1214 ق در دزفول و از سلاله ى جابر بن عبدالله انصارى به دنيا آمد. وى در 18 سالگى راهى كربلا شد و به تحصيل علوم دينى پرداخت. سپس به نجف اشرف رفت و از محضر درس شيخ موسى كاشف الغطاء استفاده برد; ايشان همچنين در كاشان به حلقه ى درس ملا احمد نراقى راه يافت و زانوى ادب زد; شيخ انصارى در 35 سالگى بار ديگر عازم نجف گرديد و به تدريس و تاليف پرداخت صدها شاگرد مجتهد از جمله ميرزاى شيرازى، شيخ جعفر شوشترى، ميرزاى رشتى، سيد حسين كوه كمره اى، آخوند خراسانى و... در محضر او پرورش يافته و كتاب مكاسب و فوائد الاصول از جمله آثار مشهور اين استاد اعظم مى باشند سر انجام اين مرد علم و فضيلت در 67 سالگى به لقاى معبود شتافت و در جوار مرقد مطهر امام على(عليه السلام) آرميد.

19 جمادى الثانى

وفات عالم بزرگ آيت الله العظمى "سيد حسن موسوى بجنوردى" (1395 ق)
آيت الله العظمى حاج ميرزا حسن بن سيد آقا بزرگ موسوى بجنوردى متولد 1316 ق فقيهى بزرگ و از مراجع و اساتيد و مدرسين حوزه ى علميه ى نجف بود. القواعد الفقهيه، ذخيرة المعاد، حاشيه بر وسيلة النجاة و رساله در اجتماع امر و نهى، از آثار اين فقيه بزرگوار مى باشند.

20 جمادى الثانى

ولادت حضرت فاطمه ى زهرا(عليها السلام) دختر بزرگوار حضرت محمد مصطفى(صلى الله عليه وآله)(بعثت 5)
حضرت فاطمه زهرا(عليها السلام)، دختر نبى مكرم اسلام در سال پنجم بعثت، هشت سال قبل از هجرت، در مكه به دنيا آمد، ام ابيها، ام الحسنين، امّ السبطين و امّ الائمّه از كنيه هاى آن بانو و صديقه كبرى، بتول، سيده ى نساء العالمين، مطهره، راضيه، مرضيه، طاهره و محدثه و.... از القاب آن حضرت است مادرش، خديجه بنت خويلد مى باشد. فاطمه ى زهرا، فرزند رسول الله، همسر ولى الله و مادر اوصياء الله است كه خداوند در آيه ى تطهير، به پاكى او شهادت مى دهد. او بهترين زنان از گذشتگان و آيندگان تا روز قيامت مى باشد و سيده ى همه زنان عالم است صديقه ى طاهره، در مقام تقوا و عصمت و طهارت به جايى رسيد كه رسول خدا(صلى الله عليه وآله) غضب و خشنودى آن بانو را غضب و خشنودى خداوند معرفى مى كند. يكى از يادگارهاى حضرت زهراى مرضيه(عليها السلام) تسبيح آن بزرگوار در تعقيب نمازها است كه در روايات امامان به نام تسبيح حضرت زهرا، آمده است.

23 جمادى الثانى

رحلت فقيه فرزانه آيت الله "ملا حبيب الله كاشانى" عالم ربانى و دانشمند كامل (1340 ق)
ميرزا حبيب الله شريف كاشانى در سال 1262 ق در كاشان به دنيا آمد. در كودكى پدر را از دست داد و زير نظر آيت الله سيد حسين كاشانى به تحصيل علوم حوزوى همت گماشت در پرتو اين تلاش پيگير، در شانزده سالگى گواهى نقل روايت و در هجده سالگى گواهى اجتهاد دريافت نمود. ميرزا حبيب الله در سال هاى بعد به تهران رفت و در محضر درس شيخ محمد اصفهانى، ملا هادى مدرس تهرانى، ملا عبدالهادى تهرانى و حاج ميرزا ابو القاسم تهرانى كلانتر استفاده ى وافر برد در 1281 ق جهت حضور در درس شيخ مرتضى انصارى راهى عراق شد. اما ورود او به كربلا با رحلت آن استاد يگانه همزمان گرديد. پس از چند سال توقف در عتبات، به زادگاه خود، كاشان، بازگشت و به تاليف، تدوين و تكميل تحقيقات خود پرداخت. ميرزاى كاشانى همزمان در مسند عظيم مرجعيت، به انجام وظايف شرعى خويش اشتغال داشت و به ارشاد و هدايت مردم مشغول بود. از ويژگى هاى برجسته ى ميرزاى كاشانى، و تنوع تاليفات و فزونى آن هاست. آثار وى را تا سيصد جلد كتاب و رساله نوشته اند، اما تنها حدود دويست جلد آن ها شناخته شده است. منتفد المنافع فى شرح المختصر النافع به عنوان دائرة المعارف فقه شيعه، منظومة فى الفقه و ده ها اثر ديگر از اوست. سر انجام اين عالم كبير و محقق دقيق در 78 سالگى در كاشان دار فانى را وداع گفت و در آن شهر به خاك سپرده شد.

24 جمادى الثانى

تولد فقيه و مرجع بزرگوار تقليد حضرت آيت الله العظمى حاج شيخ محمد على اراكى (1312 ق)
آيت الله محمد على اراكى در سال 1312 قمرى در "اراك" ديده به جهان گشود. پدرش از علما و اوتاد عصر خويش و مادرش از سلاله ى پاك رسول خدا(صلى الله عليه وآله) بود وى از سن 20 سالگى و همزمان با تأسيس حوزه ى علميه ى اراك به مدت 8 سال از محضر آيت الله العظمى حائرى كسب فيض نمود و سپس با تأسيس حوزه ى علميه ى قم از سوى آيت الله العظمى حائرى، به قم هجرت كرده و از اصحاب خاص او به شمار آمد. آيت اللهاراكى به مدت 35 سال در حوزه ى علميه قم بهامر تدريس اشتغال داشت و بسيارى از بزرگان حوزه، از محضر درس ايشان مستفيض شدند. وى پس از وفات آيت الله خوانسارى در حدود 30 سال، نماز جماعت را در مدرسه ى فيضيه اقامه نمود و پس از رحلت آيت الله گلپايگانى به مرجعيت عاليه ى شيعيان نائل آمد. سر انجام اين عالم سترگ و فقيه فرزانه پس از عمرى پر بار و پر بركت در سن 103 سالگى در تاريخ 8 آذر 1373 ش بدرود حيات گفت و پس از تشييعى با شكوه، در مسجد بالاسر حرم حضرت معصومه(عليها السلام) دفن شد.

24 جمادى الثانى

رحلت آيت الله شيخ مرتضى حائرى يزدى فرزند مؤسس حوزه ى علميه ى قم (1406 ق)
شيخ مرتضى فرزند ارشد آيت الله شيخ عبدالكريم حائرى يزدى موسس حوزه ى علميه ى قم در 1334 ق در اراك به دنيا آمد. وى پس از اتمام دروس مقدماتى، به محضر درس اساتيد بزرگ حوزه از جمله آيات عظام گلپايگانى، سيد محمد تقى خوانسارى، محقق داماد، حجت كوه كمره اى، بروجردى و امام خمينى، راه يافت و نيز از درس والد خود، خوشه ها چيد، ايشان بيش از چهل سال در حوزه ى علميه قم به تدريس پرداخت و شاگردان زيادى تربيت نمود. در زمان حكومت طاغوت با قوانين ضد خدايى شاه مخالفت مىورزيد و با آن مبارزه مى كرد، اين عالم ربانى سر انجام در 25 اسفند 1364 ش در سن 72 سالگى به لقاى معبود شتافت و در پايين پاى پدر بزرگوار خود آرميد.

24 جمادى الثانى

ارتحال عالم بزرگ آيت الله العظمى "سيد محمد رضا گلپايگانى" زعيم حوزه ى علميه ى قم (1414 ق)
سيد محمد رضا فرزند سيد محمد باقر موسوى گلپايگانى در سال 1316 قمرى در "گوگد" گلپايگان ديده به جهان گشود. پس از چندى جهت فراگيرى علوم اسلامى به اراك عزيمت نمود و از محضر آيت الله العظمى شيخ عبدالكريم حائرى بهره جست، پس از تأسيس حوزه ى علميه ى قم، به اين شهر مهاجرت نمود و بعد از درگذشت آيت الله حائرى، به تدريس فقه و اصول پرداخت. معظم له از آغاز نهضت 15 خرداد 1342 تا پيروزى انقلاب اسلامى همراه امام خمينى بوده و از پشتيبانان آن امام محسوب مى شد; پس از رحلت امام خمينى از بزرگترين مراجع تقليد شيعيان به حساب مى آمد. آيت الله العظمى گلپايگانى بيش از هفتاد و پنج سال بر مسند تدريس تكيه زد و شاگردان بى شمارى را به جامعه ى اسلامى عرضه نمود. حضرات آيات مرتضى حائرى يزدى، عبدالرحيم ربانى شيرازى، مرتضى مطهرى، محمد على قاضى طباطبايى، سيد اسدالله مدنى، محمد مفتح، سيد محمد بهشتى، على مشكينى، ناصر مكارم شيرازى، جعفر سبحانى، لطف الله صافى گلپايگانى، احمد جنتى و ده ها نفر از علما و فضلاى حوزه، از جمله شاگردان اين مرجع بزرگوار تقليد مى باشند. آيت الله العظمى گلپايگانى داراى تاليفات و تقريرات متعددى نيز مى باشند كه كتاب الحج، كتاب القضاو الطهاره و.. از آن جمله اند. اولين مدرسه ى علوم دينى به سبك جديد، اولين موسسه ى بزرگ قرآنى در قم، اولين فهرست بزرگ فقهى و حديثى با استفاده از دانش و اختراعات جديد بشرى و تاسيس و ساخت صدها مدرسه، مسجد، موسسه ى دينى در كشور و خارج از كشور از جمله خدمات اين عالم ربانى مى باشند سر انجام اين فقيه جليل و مرجع كبير در 18 آذر 1372 ش در 96 سالگى بدرود حيات گفت و در كنار اساتيد بزرگ خود در مسجد بالاسر حرم حضرت معصومه(عليها السلام)مدفون شد.

25 جمادى الثانى

اعلام لغو حكم تحريم تنباكو از جانب "ميرزاى بزرگ شيرازى" (1309 ق)
پس از درگذشت شيخ مرتضى انصارى، شاگردان و بزرگان روحانيت شيعه، ميرزاى شيرازى را به عنوان مرجع تقليد شيعيان معرفى نمودند. يكى از بزرگ ترين قسمت هاى زندگانى وى مبارزه با استعمار انگليس و واگذارى تنباكو است. ميرزاى شيرازى با ارسال پيام براى ناصر الدين شاه قاجار، وى را از مفاسد امتياز انحصار تنباكو، بر حذر نمود. ولى تذكرات ناصحانه ى وى تأثيرى در شاه نداشت. سر انجام ميرزاى بزرگ براى نجات اسلام و مسلمانان و حفظ مملكت ايران از شر دشمنان، فتواى تاريخى خود را در تحريم تنباكو به شرح ذيل صادر نمود: "اليوم، استعمال تنباكو و توتون بأى نحو كان در حكم محاربه با امام زمان (عج) است" مردم مسلمان پس از اطلاع از اين فتوا، مغازه هاى توتون فروشى را بستند و تمام قليان ها را جمع كردند. حكومت وقت با اين حكم شرعى به مبارزه برخاست و سر انجام، همگام با نهضت عمومى مردم، ناصر الدين شاه به ناچار تسليم شد و قرارداد امتياز تنباكو را لغو كرد.

25 جمادى الثانى

رحلت شيخ الفقهاء والمجتهدين، آيت الله العظمى "محمد على اراكى" در قم (1415 ق)
آيت الله العظمى محمد على اراكى در سال 1312 قمرى در "اراك" ديده به جهان گشود. پدرش از علما و اوتاد عصر خويش و مادرش از سلاله ى پاك رسول خدا(صلى الله عليه وآله) بود وى از سن 20 سالگى و همزمان با تأسيس حوزه ى علميه ى اراك به مدت 8 سال از محضر آيت الله العظمى حائرى كسب فيض نمود و سپس با تأسيس حوزه ى علميه ى قم از سوى آيت الله العظمى حائرى، به قم هجرت كرده و از اصحاب خاص او به شمار آمد. آيت الله العظمى اراكى به مدت 35 سال در حوزه ى علميه قم به امر تدريس اشتغال داشت و بسيارى از بزرگان حوزه، از محضر درس ايشان مستفيض شدند. وى پس از وفات آيت الله خوانسارى در حدود 30 سال، نماز جماعت را در مدرسه ى فيضيه اقامه نمود و پس از رحلت آيت الله گلپايگانى به مرجعيت عاليه ى شيعيان نائل آمد. سر انجام اين عالم سترگ و فقيه فرزانه پس از عمرى پر بار و پر بركت در سن 103 سالگى در تاريخ 8 آذر 1373 ش بدرود حيات گفت و پس از تشييعى با شكوه، در مسجد بالاسر حرم حضرت معصومه(عليها السلام) دفن شد.

26 جمادى الثانى

شهادت حضرت امام على النقى(عليه السلام) به روايتى (254 ق)

26 جمادى الثانى

درگذشت فقيه بزرگ عالم تشيع "مقداد بن عبدالله حلّى (826 ق)

ابو عبدالله شرف الدين مقداد بن عبدالله بن محمد حلى سيورى معروف به فاضل مقداد و فاضل سيورى، فقيه، متكلم، محقق، جامع معقول و منقول و از علماى بزرگ شيعه مى باشد. فاضل مقداد پس از اتمام تحصيلات مقدماتى براى فراگيرى فقه، اصول و حديث در محضر درس "شهيد اول" حضور يافت تا آن گاه كه خود در اين علوم استاد گشت. وى از اكابر علماى اماميه در عصر خويش بوده و آثار متعددى از خود به جاى گذاشت كه آداب الحج، آيات الاحكام، شرح الفيه ى شهيد اول، شرح مبادى الأصول الاصول علامه و كنز العرفان فى فقه القرآن از آن جمله اند. وفات فاضل سيورى در نجف اشرف واقع شدو مقبره ى او را در نزديكى بغداد در مسير زائران عتبات عاليات مى دانند.